Υπογράφηκε η συνεργασία του Ανοικτού Πανεπιστημίου με τον Δήμο Δράμας, για την Ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και η δρομολόγηση χρήσεως της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου (οδού Περδίκκα)

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου υπογράφηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ. Βασίλη Καρδάση, η συνεργασία του Ανοικτού Πανεπιστημίου με τον Δήμο Δράμας, η Ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου και η δρομολόγηση χρήσεως της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου (οδού Περδίκκα). Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Δράμας, κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, εκπρόσωποι του ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού, εκπρόσωποι των αρχών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Δράμας και πλήθος συμπολιτών.
Στο πλαίσιο της υπογραφής της συνεργασίας ο Δήμαρχος Δράμας δήλωσε:
«Σας καλωσορίζω όλους σε μια ιδιαιτέρως σπουδαία στιγμή για την πόλη μας, για την περιοχή μας, για τη Δράμα, τη Δράμα του πολιτισμού, την πρωτεύουσα των Μικρομηκάδων. Σήμερα, έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, καθώς και τη δρομολόγηση χρήσεως της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου, στην οδό Περδίκκα. Σήμερα, έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στη Δράμα τη Σχολή Κινηματογράφου του Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο. Είναι αλήθεια ότι επί σειρά ετών απαίτηση των Δραμινών ήταν η συνεργασία με φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για να μιλήσω ωμά και ξεκάθαρα, οι Δραμινοί χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε Πανεπιστημιακές Σχολές.
Η Δράμα διακρίνεται για το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων. Διακρίνεται για τις τέχνες και τα γράμματα. Παρόλα αυτά είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές που δεν διαθέτουμε Πανεπιστήμιο. Το παράρτημα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Καβάλα, που σίγουρα είναι ένα σπουδαίο γεγονός, δεν ικανοποιεί το αίτημα όλων μας για ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στη Δράμα.
Το όνειρο όλων μας γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Παίρνει σάρκα και οστά. Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα αλλάζει την εικόνα μας, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας, μας βγάζει από τη σκληρή αφάνεια, μας αναβαθμίζει. Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο Κέντρο των Κινηματογραφικών Σπουδών της Ελλάδας, γίνεται σημείο αναφοράς των Κινηματογραφικών Σπουδών διεθνώς. Η πόλη της Δράμας μετατρέπεται σε διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου και αναδεικνύεται ως πόλος έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η οικονομική, η εμπορική, η βιοτεχνική, η βιομηχανική και η τεχνολογική ζωή της περιοχής μας, με πολλαπλά οφέλη τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Αλλάζει, βελτιώνεται, αναβαθμίζεται η καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας.
Θα μου επιτρέψετε, όμως να δηλώσω την ευγνωμοσύνη μου στους Δραμινούς συμπολίτες μου, γιατί κατά πολύ όλα αυτά οφείλονται στην αγάπη των Δραμινών να στηρίξουν ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για την Ελλάδα. Αναφέρομαι στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο από την ίδρυσή του το 1978 έχει συμβάλει στο έπακρον στην προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συνδράμει στην ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Βέβαια, οφείλω να σταθώ στο γεγονός ότι πέρα από την υποστήριξη του Δήμου μας και του Υπουργείου Πολιτισμού έχει δεχθεί φέτος 300.000 από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα λάβει 1.000.000 ευρώ για 3 χρόνια για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, και αυτό οφείλεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, στον κύριο Αλέξη Χαρίτση. Εξάλλου το Φεστιβάλ πρέπει να υποστηρίζεται από όλους, γιατί είναι γνωστό παγκοσμίως, διαφημίζει τον πολιτισμό και την Ελλάδα και οι συνδημότες μου είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.
Είναι γεγονός ότι η αγάπη και το μεράκι των Δραμινών για την 7η Τέχνη αποτυπώνεται περίτεχνα σε αυτόν τον μεγάλο θεσμό για την περιοχή μας. Η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τη λάμψη του Κινηματογράφου. Και σήμερα έχουμε ένα ακόμη λόγο να φωτίζεται η Δράμα. Η συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου, η αναβάθμιση της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα με την μελέτη από τη εταιρία Raycap, επιβεβαιώνουν ότι η Δράμα αλλάζει σελίδα.
Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης. Οι Δραμινοί έχουμε κάθε λόγο να είμαστε σήμερα υπερήφανοι! Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, που υποστήριξε έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία, τον Βουλευτή Δράμας, κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγωνίστηκε για αυτή τη συνεργασία, έδωσε ώθηση σε κάθε ενέργεια και του αξίζουν συγχαρητήρια, τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ. Βασίλη Καρδάση, ο οποίος αγκάλιασε τη Δράμα και την ιδέα για την ίδρυση σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Αργύρη Πατακάκη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Ανέστη Τερζή, που στέκεται αρωγός σε κάθε δράση του Φεστιβάλ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Αντώνη Παπαδόπουλο που είναι εμπνευστής σε πολλές ενέργειες του πολιτισμού, την εταιρία Raycap και προσωπικά τον κ. Αποστολίδη, που δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας και όλους όσοι συνέδραμαν σε αυτήν τη συνεργασία.
Κλείνοντας οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πραγματικά συγκινημένος, γιατί ο τόπος μου, ο ευλογημένος τόπος μου, η ακριτική Δράμα, παύει να είναι ξεχασμένη και της προσφέρεται αυτό που δικαιούταν χρόνια τώρα, την σχολή Κινηματογράφου».
Από το Γραφείο Τύπου