1

Νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού-χαρτονιού στην πηγή

ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ/ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ

Ο Δήμος Δράμας σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.), την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. οργανώνει ένα νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή με δίκτυο κάδων με το κίτρινο καπάκι. Ο Δήμος Δράμας συμμετέχει από το 2014 στην ανακύκλωση συσκευασιών με τον μπλε κάδο και από το 2015 στη χωριστή συλλογή γυαλιού με τους κώδωνες γυαλιού.
Το νέο πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτονιού και χαρτιού και στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου Δράμας προβλέπεται η ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής χαρτιού και χαρτονιού.
Οι νέοι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες. Οι κάδοι με το κίτρινο καπάκι θα τοποθετηθούν σταδιακά σε κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος στον Δήμο Δράμας όπως είναι οι δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μουσεία, κ.λπ., όπου παράγονται σημαντικές ποσότητες χαρτιού και χάρτινων συσκευασιών. Σε πρώτη φάση προγραμματίζεται να αναπτυχθούν εκατόν σαράντα (140) κάδοι με κίτρινο καπάκι. Οι χάρτινες συσκευασίες που θα συλλέγονται θα οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Δράμας προς διαλογή από ξένες ύλες, συμπίεση του χαρτιού/χαρτονιού σε δέματα και ακόλουθη αξιοποίηση των δεματοποιημένων υλικών σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού, μέσω κάδων κίτρινου χρώματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος χωριστής συλλογής για το ρεύμα του χαρτιού/χαρτονιού, σχεδιάζονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ, της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. και του Δήμου Δράμας. Τη Δευτέρα 16-4 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με φορείς, προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι δράσεις. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, κ. Σταμάτης Ρεμόντης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιος Μπαντής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αντώνης Σκουλίδης, ο Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., κ. Γιώργος Βογιατζής, και εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου.
Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. δήλωσε ότι η χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού στο Δήμο Δράμας αποτελεί σημαντικό βήμα, ώστε σταδιακά να αρχίσει η διαλογή στην πηγή και για άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που υποχρεούται να πετύχει η χώρα, ενώ τονίζει ότι για την επιτυχία του προγράμματος καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση του καθενός.
Καλούνται όλοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν με ευθύνη και συνέπεια το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού που τίθεται σε εφαρμογή. Όσοι συνδημότες ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για το θέμα της διαλογής στην πηγή, στην ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Δράμας την Παρασκευή 20-4-2018 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Από το Γραφείο Τύπου