Δήμαρχος

Αδελφοποίηση Δράμα – Lauf

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
image_print
Αδελφοποίηση Δράμα - Lauf

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, συνοδεία του Γραμματέα του Δήμου, κ. Ευάγγελου Αραμπατζή, και Δημοτικών Συμβούλων από διάφορες παρατάξεις, επισκέφθηκε, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου Δημάρχου, τον Δήμο Λάουφ της Γερμανίας. Με ιδιαίτερη θέρμη, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης την ελληνική αποστολή και τον επικεφαλής της, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος συντονιστής, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, όλων των Ελληνικών Δήμων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Το ελληνικό στοιχείο εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου του Λάουφ από το Δραμινό, κ. Νίκο Σοπολίδη, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της επίσημης αδελφοποίησης των δύο Δήμων που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Η συνεργασία του Δήμου Δράμας με τον Δήμο Λάουφ, η οποία ξεκίνησε το 2008, αδρανοποιήθηκε το 2010, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την επανεργοποίηση της αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Η αδελφοποίηση πόλεων αποτελεί, όχι μόνο την πλέον εμφανή μορφή ευρωπαϊκής συνεργασίας, αλλά και την έκφραση μιας ευρωπαϊκής ενότητας και ταυτότητας που αναπτύσσεται από τους πολίτες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας προς όφελος και των δύο μερών.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στη δυνατότητα αδελφοποίησης σχολείων των δύο Δήμων, την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών, τη δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης μέσω αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις της Γερμανίας κ.ά.. Η αποστολή επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος, καθώς και την εθελοντική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ενώ παρακολούθησε σεμινάριο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, για την ίδρυση εθελοντικού σταθμού πυρόσβεσης στη Δράμα, ως πρώτου μοντέλου ανάπτυξης πανελλαδικά.

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Δράμας και οι εκπρόσωποι του Δήμου Δράμας, μετά τον εκκλησιασμό στον ορθόδοξο ναό της πόλης, συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιείται στην πόλη με συμμετοχή 65 εθνικών μειονοτήτων που ζουν στον Δήμο και πολλών πολιτιστικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής «Εύξεινος Λέσχη ». Ο Δήμαρχος του Λάουφ τιμής ένεκεν, έθεσε πρώτη την ελληνική σημαία, την οποία κράτησε υπερήφανα ο Δήμαρχος Δράμας.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, ύστερα από την επίσκεψη στο υπό διαμόρφωση κέντρο διαμονής αιτούντων Άσυλο στο Λάουφ και την επίσκεψη σε κέντρο παραμονής προσφύγων, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Δήμαρχος του Λάουφ, κ. Μπένεντικτ Μπίσμπιγκ, υπέγραψαν το πρακτικό για την υλοποίηση συνεργασίας σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για τα επόμενα χρόνια, όπως:

  1. Αδελφοποίηση Σχολείων
  2. Συνεργασία σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης π.χ. μέσω πρακτικής άσκησης
  3. Ανταλλαγή και μεταφορά τεχνογνωσίας για θέματα διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  4. Ανταλλαγή εμπειριών στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και εθελοντικής πυρόσβεσης
  5. Συνεργασία στον τομέα Τουρισμού και Πολιτισμού
  6. Ανταλλαγή εμπειριών και συνεργασία για θέματα διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των ευκαιριών και δυνατοτήτων του Δήμου Δράμας, ως τουριστικού προορισμού, από τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Δράμας, κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη. Ο Δήμαρχος και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου του Λάουφ δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Δράμας.

Gallery