Γραφείο Τύπου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020
image_print
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους

Ο Δήμος Δράμας για 7η συνεχή χρονιά συμμετέχει στην εκστρατεία της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την Εθνική Συντονίστρια κα Κ. Παπαδάκη και με βασικό στόχο την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους και την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση των Τοπικών Αρχών, Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων.
Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2020 είναι «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους», αντανακλά τους φιλόδοξους στόχους για μια ήπειρο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050 και έχει επίσης ως στόχο να επισημάνει τη σημασία της προσβασιμότητας στις μεταφορές μηδενικών εκπομπών και να προωθήσει ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς για τη συμμετοχή όλων.
Ωστόσο, το θέμα είχε οριστεί πριν από την έλευση της πανδημίας COVID-19 και δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την τρέχουσα κατάσταση. Γι αυτό και στην συνέχεια δημοσιεύτηκε ενημερωτικό δελτίο με τα διδάγματα που αποκομίστηκαν κατά τη διάρκεια των εβδομάδων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα https://mobilityweek.eu/fileadmin/user_upload/materials/participation_resources/2020/
Ο τρόπος που μετακινούμαστε στις πόλεις και τις μεγαλουπόλεις μας έχει αλλάξει
εξαιρετικά. Πολλές πόλεις μεγαλώνουν τους χώρους που προορίζονται για ενεργή
κινητικότητα. Ορισμένες, αναγνώρισαν τη δυνατότητα μιας νέας και πιο βιώσιμης
προσέγγισης για τις αστικές μεταφορές.
Ο Δήμος Δράμας με την υπ΄ αριθμ. 17/2020 Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας
Ζωής ενέκρινε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα πλαίσια του άρθρου 65 παρ. 7 του Ν.4688/2020 στις οδούς Χελμού, Γ. Σταύρου και σε τμήματα οδών περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης της Δράμας. Αναλυτικά:
Α) Καθορίζει προσωρινά ως πεζόδρομο την οδό Χελμού, από την οδό Νικομήδειας
έως την οδό Φιλίππου, καθημερινά και από ώρα 18:00 το απόγευμα έως και 00:00 τα
μεσάνυκτα, μέχρι 30-11-2020.
Β) Μετατρέπει σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας την οδό Γ. Σταύρου, από την οδό 19ης
Μαΐου μέχρι την οδό Αμύντα, καθημερινά και για το σύνολο της ημέρας, μέχρι 30-11-2020.
Γ) Καθορίζει προσωρινά ως πεζόδρομους, τμήματα οδών (Εθνικής Αμύνης, Βεργίνας,
Άρμεν, Λεωφόρος Αγίας Σοφίας, Ελευθερίου Βενιζέλου) που περιβάλλουν την πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Δράμας, κάθε Κυριακή και από ώρα 11:00 έως και 21:00 το βράδυ, μέχρι 30-11-2020.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», στις 22
Σεπτεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
www.mobilityweek.eu/ και στην διαδρομή που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό video


Φέτος, ο Δήμος Δράμας με το Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης & Οργάνωσης,
την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και με την συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσει δράσεις όπως πεζοπορία, ποδηλατοβόλτα και αποκλεισμό κυκλοφορίας τροχοφόρων στην οδό Χελμού όπου και θα παραχωρηθεί σε πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες skateboard.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να συμμετέχει ελεύθερα στις εκδηλώσεις
του παρακάτω προγράμματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

16-09-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7:00 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα
πραγματοποιηθεί ήπια ποδηλατοβόλτα στην πόλη με τα μέλη της “Πρωτοβουλίας Πεζών – Ποδηλατών Δράμας” και κάθε ενδιαφερόμενο. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι:


21-09-2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 6:00 μ.μ. στην είσοδο του τζαμιού Σαντιρβάν (δίπλα από το ΙΚΑ), Πεζοπορική Διαδρομή στο Ιστορικό Κέντρο της Δράμας όπου οι
συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία αναγνώρισης της περιοχής συνοδεία της κας Βίκυς Κωνσταντινίδου, Ιστορικός Τέχνης – Διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ “Emphasis”.

22-09-2016 ημέρα Κυριακή «Μέρα χωρίς αυτοκίνητο» και ώρα 18:00-00:00 στην περιοχή της Ανάπλασης, αποκλεισμός της κυκλοφορίας των τροχοφόρων στην οδό Χελμού από την οδό Νικομήδειας έως την οδό Φιλίππου όπου θα παραδοθεί σε πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες skateboards.