Γραφείο Τύπου

Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017
image_print
Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά

Ο Δήμος Δράμας  είναι ένας Δήμος με υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδίως τα τελευταία χρόνια εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πολιτών που αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό οικονομικό πρόβλημα και χρήζουν βοήθειας. Στο επίκεντρο λοιπόν βρίσκεται ο άνθρωπος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Γι ‘ αυτό και προσπάθεια της δημοτικής μας αρχής, είναι να πετύχουμε την άμβλυνση των ανισοτήτων, την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων.

Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις σε προσωπικό η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι σε  υψηλό επίπεδο και  στηρίζουν την κοινωνική πολιτική του Δήμου στη δυσκολότερη περίοδο που διανύει  σήμερα η χώρα μας. Η δημοτική αρχή είχε και θα έχει ως αιχμή του δόρατος την κοινωνική πολιτική. Για το λόγο αυτό προχώρησε στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου κοινωνικής προστασίας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Από την 1η Απριλίου 2017 λειτουργεί μια νέα κοινωνική δομή στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά Δήμου Δράμας», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Άξονα Προτεραιότητας «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή» ΕΣΠΑ 2014 -2020.  Η διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι πενταετής με προϋπολογισμό 644.400,00 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Δράμας, ενώ συντονίστρια κι εποπτεύουσα αρχή του Κέντρου είναι η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού/Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων.

Επειδή κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο λειτουργούσε στο Δήμο μας «Κέντρο Στήριξης Ρομά κι Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων» αυτό συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ως Παράρτημα πλέον του νεοσύστατου Κέντρου Κοινότητας.

 

Το Κέντρο Κοινότητας συστεγάζεται με το Παράρτημα Ρομά επί της οδού Πλατείας Ελευθερίας στη Δράμα (Ισόγειο Παλαιού Δημαρχείου) και λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή 7.30 – 15.30. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό οκτώ ατόμων, αποτελούμενο από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγο, Οικονομολόγο, Διοικητικό Υπάλληλο, Διαμεσολαβητή, Παιδαγωγό και Νοσηλεύτρια και οι υπηρεσίες που παρέχουν στους κατοίκους του Δήμου μας είναι εντελώς δωρεάν.

Το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά Δήμου Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου μας, αποτελούν μια δράση ομπρέλα παρέχοντας υπηρεσίες  οι οποίες ανταποκρίνονται και θα ενισχύσουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται  σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης,  το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, η εφαρμογή πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, τη Γ.Γ Δια Βίου Μάθησης, το Κατάστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Δράμας), Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ το «Χαμόγελό μας» Κ.Α.Π.Η, Παιδικοί Σταθμοί κ.λ.π.

Το Κέντρο μέσω των παραπομπών του διασυνδέει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (Υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες Υπηρεσίες, Εθελοντικές Οργανώσεις, Οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εν λόγω φορέων και Υπηρεσιών π.χ  Συσσίτιο Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, Ένωση Κυριών Δράμας,  Φιλανθρωπικό Σωματείο Άγιος Ιωάννης Ελεήμων, Δομές Υγείας και Ψυχικής Υγείας κ.λ.π.

Τόσο ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, όσο και ο Αντιδήμαρχος επί θεμάτων Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, τονίζουν ότι με το Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά, ο Δήμος Δράμας εστιάζει στην υποδοχή και στην ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και αφετέρου στην υποστήριξή τους με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου μέσα από τη συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές  κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Από το Γραφείο Τύπου

Gallery