Γραφείο Τύπου

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες της Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
image_print
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες της Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες της Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης, Η Δράμα και η Περιοχή της- Ιστορία και Πολιτισμός, με θέμα «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση», που διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας και η ΔΕΚΠΟΤΑ. Η Ανατολική Μακεδονία βρέθηκε, το 1914-1918, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων: η μοίρα της αποτέλεσε αντικείμενο διεθνών διαβουλεύσεων, υπήρξε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων, περιήλθε το 1916-1918 για δεύτερη φορά υπό βουλγαρική κατοχή, και μετά τον πόλεμο αντιμετώπισε την πρόκληση της ανασυγκρότησης. Η εμπειρία αυτή δεν έχει έως σήμερα αποτελέσει το αντικείμενο μιας συστηματικής συζήτησης στο πλαίσιο της μελέτης της ελληνικής ιστορίας. Έτσι με τη συμπλήρωση της εκατονταετίας από τη δεύτερη απελευθέρωση του 1918, ο Δήμος Δράμας και η Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας συγκάλεσε τη συγκεκριμένη Επιστημονική Συνάντηση.

Η Συνάντηση διήρκησε 3 ημέρες και διεξήχθη στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Κατά την τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη επίτιμων δημοτών,  του Ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, κ. Νάσου Βαγενά, και του επίσης Ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνου Μπουραζέλη, και ακολούθησε η βράβευση 2 σπουδαίων Δραμινών Ερευνητών, του κ. Αθανάσιου Κάζη και του κ. Δημήτριου Πασχαλίδη.

Η Z΄ Επιστημονική Συνάντηση περιλάμβανε 7 συνεδριάσεις που το επιστημονικό αντικείμενό τους αφορούσε στη Δράμα και τη περιοχή της κατά την περίοδο της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής και της ανασυγκρότησης. Οι πολίτες της Δράμας, αλλά και πολλοί επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις εισηγήσεις, οι οποίες ήταν ο καρπός κοπιαστικής έρευνας διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και σπουδαίων ερευνητών. Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και πολυπρισματική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων.

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ευχαριστεί όλους τους εισηγητές και τους συνέδρους και συγχαίρει για την άψογη διοργάνωση τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, που αποτελείται από τον κ. Γεώργιο Ψαρρά, την κ. Αναστασία Αβράμη, τον κ. Ιωάννη Παπουτσή, τον κ. Δημήτριο Πασχαλίδη, την κ. Δήμητρα Πατρωνίδου και την κ. Χριστίνα Τερζοπούλου, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που αποτελείται από τον κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου (Πρόεδρο), τον κ. Νάσο Βαγενά, τον κ. Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, τον κ. Βασίλειο Μεσσή, την κ. Γεωργία Μπακάλη, τον κ. Δημήτρη Πασχαλίδη, την κ. Δήμητρα Πατρωνίδου και τον κ. Βασίλειο Ριτζαλέο, όπως επίσης και τα μέλη της Γραμματείας, την κ. Ηρώ Ασήκογλου και τον κ. Δημήτριο Γεμενετζή.

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος δηλώνει: «Η δημοτική μας αρχή πάντα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια και που είναι θεματοφύλακας του πολιτισμού της κοινωνίας μας. Το θεωρούμε ιερή υποχρέωση στους προπάτορές μας, στους γονείς μας, στα παιδιά μας. Η Ζ΄ Επιστημονική Συνάντηση πέτυχε και προσέφερε αυτό που αναζητούμε και που δεν είναι άλλο παρά η αλήθεια. Τα συμπεράσματα άφησαν τη δική τους σφραγίδα στον πολιτισμό του τόπου μας και έδωσαν τροφή και για περαιτέρω έρευνες αυτής της πολύπαθης, μαρτυρικής και συνάμα σαγηνευτικής γης, της Δράμας μας».

Μετά το πέρας της Ζ΄ Επιστημονικής Συνάντησης ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Μοναστηρακίου φιλοξένησε τους εισηγητές και τα μέλη των Επιτροπών προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής του τόπου.

Από το Γραφείο Τύπου

Gallery