«Ο Δήμος Δράμας λέει την γυναικοκτονία με το όνομά της – 8 Μάρτη – STRONG ME: Παρών στη Καμπάνια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου «Γυναικοκτονία» σε 32 Δήμους της Ελλάδας!

Ο Δήμος Δράμας  λέει την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ με το όνομά της και στις 8 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συμμετέχει στη δράση του κινήματος Strong me ενάντια στην έμφυλη βία.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Δράμα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή στην πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία», όπου στο ισόγειο του Δημαρχείου της Δράμας θα τοποθετηθεί μνημείο για τις 17 δολοφονημένες γυναίκες, θύματα γυναικοκτονιών στην Ελλάδα μέσα στο 2021. Στο μνημείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας STRONG ME, αναγράφονται τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών, καθώς και το μήνυμα «Δεν είμαστε όλες εδώ. Λείπουν οι δολοφονημένες», ενώ δίπλα στο μνημείο θα είναι τοποθετημένα 17 ζευγάρια από «άδεια» παπούτσια, ένα για κάθε μία γυναίκα που δολοφονήθηκε πέρυσι και 2 επιπλέον ζευγάρια παπούτσια ,  για τις δύο δολοφονημένες γυναίκες της φετινής χρονιάς.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 18:30  το απόγευμα , σε όλους τους Δήμους της χώρας που συμμετέχουν στη δράση θα φωταγωγηθεί το μνημείο και θα ακουστεί το τραγούδι «πόλεμος» του κινήματος STRONG ME.

Με προτροπή του Δημάρχου Δράμας  Χριστόδουλου Μαμσάκου , συμμετέχουμε δυναμικά στη δράση του κινήματος Strong me και της ΚΕΔΕ.

Στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργούμε ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε.

Το κίνημα Strong me για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργεί μια διαδραστική καμπάνια κατά των Γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Από τις εμβληματικές “Ομπρέλες” στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης  θα δοθεί το σύνθημα ώστε να φωταγωγηθούν ταυτόχρονα μνημεία σε 32 πόλεις σε όλη την χώρα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν. Έτσι, ρίχνουμε φως στην πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, για να δούμε όλοι ξεκάθαρα την ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ στο πραγματικό της μέγεθος, ως ένα έγκλημα με κοινωνικές διαστάσεις το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 8 Μαρτίου,  στις 18:30, με φόντο τις “Ομπρέλες” του Ζογγολόπουλου, ένα πιάνο, ένα βιολί και μια παρέα παιδιών θα στείλουν με τον πιο καθηλωτικό τρόπο το μήνυμα ότι τα κορίτσια που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο να “αλλάξουμε” ως κοινωνία.

Το δικό του μήνυμα θα στείλει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τις Ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή  και Έλενα Κουντουρά και τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά και μηνύματα από εκπροσώπους των 32 Δήμων από όλη την χώρα που συμμετέχουν στην καμπάνια.

Την αντίστροfη μέτρηση για να φωταγωγηθούν  ταυτόχρονα τα μνημεία στους 32 Δήμους, θα κάνει η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Αναστασία Καρυπίδου και Αναστασία Τελιανίδου, θα πλαισιωθεί από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια του Strong me Ασπασία Θεοφίλου.

Το πρωτοποριακό αυτό  και δύσκολο εγχείρημα, επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Μάριος Τσικνής.

 

Από το Γραφείο Τύπου