Γραφείο Τύπου

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στη Δράμα

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017
image_print
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της Βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στη Δράμα

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στη Δράμα.

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δηλώνει:

«Η ιστορική Δράμα αποτελεί μια από τις μαρτυρικότερες περιοχές της Ελλάδας. Κατά τη μακραίωνη ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Η Δράμα ξεκληρίστηκε από τους εκάστοτε επιδρομείς και το αίμα των Δραμινών μαρτύρων πότισε βαθιά τη γη μας.

Ξεχωριστό σημείο, όμως, στην ιστορία της περιοχής μας, αποτελεί η σφαγή που τελεστικέ πριν από περίπου 76 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Η μνήμη παίρνει το λόγο και οι πολλαπλές μαρτυρίες συνεχίζουν να ακούγονται και να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Κανένας δεν μπορεί να κλέψει τη μνήμη του λαού μας, γιατί η βαρβαρότητα του χθες στοιχειώνει ακόμη την περιοχή μας. Η σκιά του κάθε Δραμινού κρύβει και ένα κομμάτι των προγόνων μας που αγωνίστηκαν, που υπέφεραν.

Στη διάρκεια της αποτρόπαιας εκείνης στιγμής θανάτου σφαγιάστηκε πλήθος αθώων συμπολιτών μας. Η Δράμα μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη αίματος, σε ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, σε ένα κολαστήριο. Πλήθος αθώων συμπολιτών μας βρήκε τραγικό θάνατο, γιατί ήταν Έλληνες.

Οι υπερήφανοι πρόγονοι μας και η ένδοξη πόλη μας πλήρωσαν ακριβά την δική τους αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις. Οι Δραμινοί υπήρξαν σύγχρονα παραδείγματα πατριωτών, αγωνιστών, ηρώων. Οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία.

Σήμερα όλοι εμείς οι αποδέκτες αυτής της ανυπέρβλητης θυσίας των προγόνων μας, έχουμε μια διπλή υποχρέωση: να μη σταματήσουμε να θυμόμαστε και να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον, όπου δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που έζησαν οι προγονοί μας και η περιοχή μας. Οφείλουμε να εμπνευστούμε από τα μηνύματα που μας κληροδότησε με τόση γενναιοδωρία το παρελθόν, στις μελλοντικές μας επιλογές. Οφείλουμε να τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας και διατηρούμε τις αξίες που με αγώνα και θυσία διατήρησαν και μας κληροδότησαν. Με αυτές, λοιπόν, τις λιγοστές σκέψεις, ευχόμαστε και φροντίζουμε όλοι να παραμείνει η μνήμη τους αιώνια».

Από το Γραφείο Τύπου

Gallery