1

Το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται το «εισιτήριο» για τα Όσκαρ®

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επιλέγει το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και το εκφράζει έμπρακτα.

 Mε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανακοινώνει πως έλαβε πιστοποίηση για τις οσκαρικές υποψηφιότητες των ταινιών μικρού μήκους που διακρίνονται στο Διεθνές και το Εθνικό Διαγωνιστικό του πρόγραμμα (Oscar® qualified).

Στο εξής, το Φεστιβάλ Δράμας γίνεται επισήμως «εισιτήριο» για τα Βραβεία Όσκαρ®.

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών επέλεξε κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ταινιών μικρού μήκους που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους ταινίας. Η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να προκρίνονται αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας, με την προϋπόθεση πως ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της Ακαδημίας.

Έτσι, οι δυο ταινίες μικρού μήκους που θα αποσπούν Χρυσό Διόνυσο, δηλαδή το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Εθνικό Διαγωνιστικό, αλλά και το Grand Prix καλύτερης ταινίας στο Διεθνές  Διαγωνιστικό του DISFF κάθε Σεπτέμβριο, θα εξασφαλίζουν αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ®, που μπορεί να τους οδηγήσει στην τελική πεντάδα για το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

H εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις προσπάθειες που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας να διακριθεί ως ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ μικρού μήκους διεθνώς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εξωστρέφειά που επέδειξε το τελευταίο διάστημα, αλλά και την διαχρονική επιδραστικότητά του στην ανάδειξη των νέων κινηματογραφικών ταλέντων στην Ελλάδα εν τη γενέσει τους.

Η σύνδεση με τα Βραβεία της Ακαδημίας® θα του δώσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται για να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ρόλο του.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Δεμερτζής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Σακαρίδης, οι οποίοι ενημέρωσαν διεξοδικά τα ΜΜΕ για τη θετική αυτή είδηση.

Ο Χρ.Μαμσάκος δήλωσε:

«Σήμερα είναι θα τολμούσα να πω μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για τη Δράμα και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Μια μοναδική στιγμή. Οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ  στο Ελληνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ,  θα συμμετέχουν απευθείας στη Διαγωνιστική διαδικασία των ΟΣΚΑΡ της κατηγορίας τους.

Είναι θα την χαρακτήριζα μια πολύ σπουδαία επιτυχία που προήλθε από την διαρκή αναβάθμιση του θεσμού, που είναι πλέον ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου.

Το Φεστιβάλ Δράμας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του κινηματογραφικού κόσμου όσο και στη συνείδηση του κοινού, ως ο χώρος ανάδειξης των κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους, ως ο χώρος παρουσίασης όλων αυτών που θα αποτελέσουν ή θα συμπληρώσουν στο μέλλον ένα βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.

Και πλέον οι βραβευμένες ταινίες θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν το ΟΣΚΑΡ και γιατί όχι να το κατακτήσουν.

Τίποτε φυσικά δεν έγινε τυχαία. Έγιναν συντονισμένα και σοβαρά βήματα που οδήγησαν στην αλματώδη αναβάθμιση του Φεστιβάλ.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω και 3 ακόμη σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ, την ανάδειξη του Στρατοπέδου Ανδρικάκη  σε ένα διεθνές οπτικοακουστικό κέντρο που θα περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις για το φεστιβάλ,  και τον εκσυγχρονισμό του Δημοτικού Ωδείου και του Κινηματογράφου Ολύμπια.

Για την   Δημοτική  μας   Αρχή ,  ο Πολιτισμός  και  η ανάδειξή του είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων  μας.

Με έργα και παρεμβάσεις και όχι λόγια αναδεικνύουμε τη Δράμα μας σε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό με το Φεστιβάλ μας να  αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Για αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη θα ήθελα να συγχαρώ επίσης τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Γιώργο Δεμερτζή και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη.»

Ο Γ.Δεμερτζής υπογράμμισε με τη σειρά του πως «πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για το Φεστιβάλ Δράμας του οποίου έχω για ακόμη μια φορά την τιμή και τη χαρά να είμαι Πρόεδρος.  Είναι μια διάκριση και όνειρο πολλών ετών για το Φεστιβάλ, που μας δίνει νέα πνοή και δυναμική εντός και εκτός συνόρων.

Με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη και την ομάδα του Φεστιβάλ εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για αυτήν την κατάκτηση από την πρώτη στιγμή. Μετά από συντονισμένες ενέργειες εξαλείφθηκαν εμπόδια του παρελθόντος και εδραιώθηκαν γέφυρες επικοινωνίας που χάθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, η στοχευμένη, δημιουργική, εξωστρεφής και αναπτυξιακή πορεία του Φεστιβάλ από το 2020, με γνώμονα το όφελος των δημιουργών της ταινίας μικρού μήκους, συντέλεσαν, θεωρώ, σημαντικά σ’αυτήν την επιτυχία που καταφέραμε σήμερα.

Το αποτέλεσμα ήρθε και δικαίωσε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις προσπάθειες. Θέλω να συγχαρώ τον πρωτεργάτη και συνοδοιπόρο Γιάννη Σακαρίδη και την υπέροχη ομάδα μας!

Τα καλύτερα έρχονται!».

Από το Γραφείο Τύπου