Ανακήρυξη του δρ. Τάσο Χατζηαναστασίου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Δράμας

Την Παρασκευή 12/5/2017 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και με ομόφωνη απόφαση, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Δράμας ο συγγραφέας, ιστορικός και εκπαιδευτικός, δρ. Τάσος Χατζηαναστασίου. Παρόντες ήταν η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ο τ. Δήμαρχος Δράμας, κ. Θωμάς Μαργαρίτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο γνωστός σε όλους βραβευμένος συγγραφέας και  ιστοριοδίφης, κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, και πολλοί συνδημότες.

Στην τελετή της ανακήρυξης ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, εξήρε την προσφορά του κ. Χατζηαναστασίου στη Δράμα και δήλωσε: «Σήμερα υλοποιούμε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την οποία όλοι αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αναφέρομαι στην ανακήρυξη του Διδάκτορα Ιστορίας, του Ιστορικού Ερευνητή Τάσου Χατζηαναστασίου ως Επίτιμου Δημότη Δράμας.

κύριε Χατζηαναστασίου,

Η ανακήρυξη σας αποτελεί μια πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό για όλους μας. Η Δράμα είναι μια περιοχή γνωστή, όχι μόνο για το φυσικό της πλούτο, αλλά και για την ιδιαίτερη ιστορία της. Μια ιστορία που στις πολλές σελίδες της, υπάρχει διάχυτη η αυτοθυσία των κατοίκων για ελευθερία και δικαιοσύνη, που ο αγώνας των προγόνων μας ήταν αγώνας ψυχής, ιδανικών και συνέχειας αυτού του λαού. Κι εμείς μόνο με θαυμασμό και κατάνυξη μπορούμε να υποκλιθούμε στο μεγαλείο τους. Το δικαίωμα που μας έδωσαν να είμαστε σήμερα παρόντες μέσα στην Ιστορία, δεν είναι ένα χάρισμα, αλλά ένα βαρύ χρέος απέναντι στο παράδειγμα ζωής που εκείνοι χάραξαν. Γι’ αυτό και φροντίζουμε όλοι να παραμείνει η μνήμη τους αιώνια. Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε! Εξάλλου χωρίς μνήμη δεν υπάρχει Πολιτισμός, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνία με προοπτική και μέλλον. Έχουμε το χρέος να παίρνουμε κάθε μέτρο, να υλοποιούμε κάθε πρωτοβουλία, με στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στην κοινωνία, κυρίως όμως στη νέα γενιά.

Ας μην ξεχνούμε ότι το 1941 τελέστηκε ένα προμελετημένο και οργανωμένο μαζικό έγκλημα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα για την περιοχή μας, που είναι αδύνατο ακόμη και σήμερα να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Όπου η αγριότητα του ανθρώπου-θύτη συνάντησε το μεγαλείο του ανθρώπου-θύματος. Όπου ο θάνατος συνάντησε την ανεξάντλητη ελπίδα για ζωή.

Αν και έχουν παρέλθει περίπου 76 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της Δράμας, οι μνήμες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα έντονες και νωπές. Στη διάρκεια της αποτρόπαιης εκείνης στιγμής θανάτου, σφαγιάστηκε πλήθος αθώων συμπολιτών μας. Η Δράμα μετατράπηκε σε ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, σε ένα κολαστήριο. Ένα μαρτύριο που δημιούργησε μια λίμνη αίματος των αμάχων.

Και εσείς κ. Χατζηαναστασίου σκύψατε ευλαβικά σε αυτήν την περίοδο, αφουγκραστήκατε τον απόηχο των γεγονότων, μελετήσατε επισταμένως όλα εκείνα τα στοιχεία και αποδώσατε την αλήθεια.

Για εμάς, για όλους τους Δραμινούς, η επιστημονική αυτή σας ενασχόληση αποτελεί μια σπουδαία και ουσιαστική πράξη προσφοράς στον ακριτικό τόπο μας.

Το βιβλίο σας «Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941. Εξέγερση ή Προβοκάτσια;» που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, είναι ένας θησαυρός, ένα κόσμημα για την ιστορία του τόπου μας.

Τιμήσατε τους προγόνους μας και δώσατε το έναυσμα για να επιβεβαιωθεί και να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια και η προσφορά και θυσία των κατοίκων της Δράμας. Δώσατε το έναυσμα για να αποδειχθεί η μαρτυρικότητα της Δράμας πανελληνίως.

Στον αγώνα μου το 2005 μαζί με τον τότε Δήμαρχο Δράμας, κ. Θωμά Μαργαρίτη, για να αναδειχθεί η Κοινότητα Χωριστής «Μαρτυρική Κωμόπολη», το έργο σας συνέβαλε τα μέγιστα για την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κύριε Χατζηαναστασίου,

Σας θεωρούμε άριστο γνώστη της περιοχής μας, αφού εσείς με το έργο σας αναδείξατε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτός ο τόπος τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σας θεωρούμε φίλο της αιματοβαμμένης Δράμας, γιατί τιμήσατε την περιοχή μας, εργαστήκατε άοκνα για την ανάδειξη της ιστορίας της, επιβεβαιώσατε τη μαρτυρικότητά της. Είστε εκ Λευκωσίας Κύπρου καταγόμενος, αλλά αποδεδειγμένα πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς σας χτυπάει δυνατά για τη Δράμα. Και όλοι εμείς οι Δραμινοί αισθανόμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για το ορατό και μετρήσιμο έργο σας και την προσφορά σας στον τόπο μας, στη Δράμα μας που είναι και δική σας.

Σας εύχομαι υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να αγαπάτε την περιοχή μας, να ασκείτε με τον ίδιο υποδειγματικό τρόπο το επιστημονικό σας καθήκον και να υπηρετείτε τον δραμινό λαό.

Σας ζητώ να παραμείνετε να είστε κοντά στη Δράμα, που από σήμερα σας θεωρεί επίσημα Επίτιμο Δημότη της.

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά».

Από το Γραφείο Τύπου